
Green Hub – En grønn revolusjon i bransjen
På Oslos første Green Hub må du komme deg til jobb med kollektivtransport eller elsykkel, og alle leveranser må fraktes med elbil eller el-lastebil. Med dette vil MesterAlliansen sammen med Malermester Gregersen ta ansvar for både miljøet og fremtidens arbeidsliv.
– Kravene vi stiller er vesentlig strengere enn myndighetenes krav, men vi ser på dette som et nødvendig steg for å tilpasse oss fremtidens miljøutfordringer. Om fem år er det de som ikke har tilpasset seg som vil sitte i baksetet, sier Stephan Sesseng-Kolsrud, salgs- og markedssjef i MesterAlliansen.
De tok initiativet til å etablere Green Hub i Oslo sentrum, som nå driftes av Malermester Gregersen. Målet er å kutte utslipp og gjøre hverdagen mer effektiv for håndverkerne.
Green Hub i Oslo sentrum
I tillegg til at medlemmene av huben må benytte kollektivtransport, el-sykkel eller el-sparkesykkel for å komme seg til jobb, omfatter også reglene at alle leveranser til Green Hub skal skje med elbil eller el-lastebil.
– I stedet for å sitte i kø, bruker håndverkerne el-sykler eller el-sparkesykler for å komme seg rundt, og på den måten kutter vi både utslipp og parkeringsproblemer. Dette er allerede en praksis i elektriker- og rørleggerbransjen, men i vår bransje har vi kanskje ikke vært like fremoverlente. Vi må også ta steget videre, sier Sesseng-Kolsrud.
En enklere arbeidshverdag
Responsen på Green Hub har allerede vært veldig positiv. Da Green Hub åpnet i Oslo i januar, var blant annet ordfører Anne Lindboe til stede, og hun ga tydelig uttrykk for viktigheten av å unngå utslipp fra transport i sentrum.
– Vi var aldri i tvil om at vi ønsket å være med på dette. Med Green Hub kan vi levere våre tjenester på en miljøvennlig og bærekraftig måte ved at medarbeiderne våre kommer seg til og fra arbeid med et minimalt klimaavtrykk, forteller Gregersen.
I tillegg til å redusere utslipp fra transport er initiativet også en utstrakt hånd til håndverkere som ønsker et alternativ til den klassiske varebilen for å komme seg på jobb.
– Vi har mange ansatte som bor i Oslo sentrum og som ikke har lappen. De benytter allerede kollektivtransport og elsykler, så huben ble en god mulighet til å gi disse en base i sentrum, sier Gregersen.
Les også:Vaiet RBK-flagget blant Sandefjordsupportere på Jotun Arena
Green Hub, som ligger sentralt til i Bernt Ankers gate i Oslo, består av to arbeidsstasjoner for prosjektledere, i tillegg til fasiliteter som bord og spiseplasser, samt et bakrom som fungerer som lager og parkering for sykler og sparkesykler. I dag har seks malere dette som sin base.
– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra våre ansatte som har hatt dette som sin arbeidsbase de siste månedene. Det har gitt dem en mye enklere arbeidshverdag, forteller han.
Per nå er huben i Oslo MesterAlliansens eneste, men kjeden samarbeider allerede med en partner i Bergen om et lignende prosjekt som de håper kan lanseres til sommeren.
Frakter varer med el
– Vi var aldri i tvil om at vi ønsket å være med på MesterAlliansen og Malermester Gregersens planer om å etablere en Green Hub i Oslo. Mal Proff er en del av Mestergruppen, med veldig strenge miljøkrav og stort fokus på bærekraft allerede, og dette prosjektet er viktig både for miljøet, men også for håndverkerne som ønsker å jobbe litt alternativt, sier Nenad Zvanut, salgsansvarlig for region Øst og Vest i Mal Proff.
Mal Proff benytter elektrisk transport for alle leveranser til huben i Oslo, og Zvanut understreker viktigheten av å redusere CO2-avtrykket fra transport og samtidig inkludere flere aktører i bærekraftige løsninger.
– Det er mange varebiler på veiene, så det er kjærkomment med et miljøvennlig alternativ som åpner for å jobbe på en grønnere måte, sier han.
Les også: Fra eget malerfirma til key account manager i Mal Proff Coatings