Kåret Norges beste maler og gulvlegger

På Bygg Reis i oktober konkurrerte seks unge håndverkere om å bli Norges beste gulvlegger og maler.

Kari Wilsgård i Malermestrenes Landsforbund er imponert over det høye nivået blant deltakerne.

– Utøverne blir flinkere og flinkere for hvert år, sier Kari Wilsgård, kompetanse og utviklingssjef i Malermestrenes Landsforbund. Hun var til stede da NM i overflateteknikk gikk av stabelen på Bygg Reis deg 18. til 21. oktober.

– Oppgavene er også vanskeligere enn tidligere, spesielt når det gjelder gulvlegging, der er det nå et ekstremt høyt nivå. Deltakerne skal vise en kombinasjon av godt håndverk og hurtighet så det skal jo være vanskelig. Vi kårer tross alt Norges beste, forteller hun.

1.png

Regionsvinnere

Det er fjerde gangen NM arrangeres og Wilsgård er fornøyd med at mesterskapet nå er godt etablert i bransjen. I 2022 ble det for første gang arrangert fem regionmesterskap, noe som har bidratt til at engasjementet rundt konkurransene har økt.

– Vi har bygget stein å stein over flere år. Regionmesterskapene arrangerte vi under Mal Proffs turné høsten 2022 og det vekket interessen blant mange lærlinger landet rundt, fortel- ler Wilsgård.

For å avgjøre hvem som skulle delta i NM av de fem regionvinnerne i hver kategori ble det arrangert en uttaks- konkurranse i Oslo, der kun de tre beste utøverne gikk videre til NM.

Kompassrose i LVT

– Konkurranseoppgavene i NM er ganske like hvert år, selv om kompleksiteten og vanskelighetsgraden har økt i takt med deltakernes ferdigheter, sier Wilsgård.

Gulvleggerne sparklet fall til sluk, men nytt i år var at det også skulle legges vinyl på baderomsgulvet. Deltakerne skulle også skjære ut et spesifikt mønster i LVT for hånd, i år var mønsteret en kompassrose.

– I tillegg skulle de skjære og sveise et armbåndsur i linoleum og mønsterlegge det norske flagget i vegg-til-vegg-teppe. Det var omfattende oppgaver og ikke alle ble ferdige. Da konkurransen startet var vi faktisk usikre på om noen i det hele tatt kom til å rekke å fullføre, såpass krevende var det, forteller hun.

2.png

På bildet: Deltakere NM gulvlegging - Dean Cain De Ocampo, 26 år, fra Øystein Tvedt As. Espen Kolbjørnsen, 22 år, fra Ragnvald Moe As. Sigurd Meland Henriksen, 20 år, fra Ragnvald Moe As. 

Støttende arbeidsgiver

Det var gulvleggerlærlingen Dean Cain De Ocampo som til slutt kunne smykke seg med tittelen Norges beste gulvlegger. Han kommer fra Øystein Tvedt AS i Bergen, samme arbeidsplass som vinneren av NM for både to år og fire år siden.

Wilsgård forteller at arbeidsgiver har mye å si for hvor langt lærlingene kommer.

– Det betyr mye å ha støtte fra arbeidsgiver for det koster tid og ressurser å stille. Det er de som har trent mest som får størst utbytte på selve mesterskapet, sier hun.

Øystein Tvedt AS er kjent for å satse på lærlingene sine, de får god opplæring og bruker mye tid på forberedelser og på å øve før NM-deltakelsen.

– Vi hadde jo kanskje håpet på at en lærling fra en annen bedrift ville hevde seg denne gangen, men Dean var overlegen, sier Wilsgård.

NM i maling

Parallelt med NM i gulvlegging ble det arrangert NM i malerfaget. Her deltok også tre utøvere, og oppgavene bestod blant annet i å lage sin egen sjablong, henge tapet, male en fyllingsdør i to farger, samt strektrekking.

– Deltakerne fikk også utdelt et ark med en figur som de skulle forstørre. Det er en utfordrende oppgave og det krever litt tankekraft, men vi hadde trent på akkurat dette på treningssamlingen tidligere i år, sier Wilsgård.

I dette mesterskapet kom alle i mål før fristen og det var Jonas Eckholm som gikk av med den gjeve seieren. Han er fjerde generasjon maler i familiebedriften Malermester Eckholm og blir Norges deltaker i Nordisk mesterskap i malerfaget på Island i 2024.

3.png

På bildet: Deltakere NM i maling - Jonas Eckholm, 25 år, fra Malermester Eckholm As. Linnéa Gulowsen Knudsen, 21 år, fra Egil Knudsen As. Theodor Stogar, 22 år, fra Juuhl & Bratfoss As.

God besøkt arrangement

Til tross for at det samlede besøkstallet på Bygg Reis deg var noe lavere enn for to år siden, var mange innom konkurransen som gikk over messens fire dager.

– Vi hadde gulvleggere, malere og malermestre innom, og jeg opplevde at utstillerne som stod rundt oss fikk snakket med både eksisterende og nye kunder. Også flere elever og lærlinger fikk med seg konkurransen, og det er jo nettopp denne gruppen vi forsøker å rekruttere til bransjen, forteller Wilsgård, som er godt fornøyd med årets arrangement.

– Som alltid er det krevende og slitsomt, men først og fremst veldig gøy.

 

LYST TIL Å DELTA I NM 2025?

I 2024 arrangerer MLF sammen med Mal Proff region- mesterskap i flere norske byer. Følg med på malproff.no eller mlf.no for mer informasjon.