– Sammen styrker vi malerfaget
Hos Malermester Lunde har kvalitet, punktlighet og godt arbeidsmiljø ført til suksess.
– Vi er stolte av at vi har klart oss som enkeltstående bedrift i så mange år. Planen da jeg flyttet til Norge var jo egentlig å jobbe med noe helt annet, men svigerfar fikk meg til å få øynene opp for hvor spennende malerfaget er, forteller Bo Lunde, daglig leder i Malermester Lunde AS.
Den velrennomerte malermesterbedriften ble etablert i Oslo av Bo Lundes svigerfar, Jens Petter Lunde, i 1974. Ti år senere tok Kirsten Lunde over bedriftens regnskapsføring, og paret drev selskapet sammen i mange år.
På bildet: Malemester Bo Lunde med den kjente lundefuglen.
Bo Lunde, som opprinnelig er fra Danmark og utdannet innen ventilasjon, ble raskt overtalt til å bli malermester av sin svigerfar da han flyttet til Norge. Han fikk svennebrev i 2005 og ble malermester i 2008.
– Det var en lang vei å gå, men jeg har aldri angret, sier Lunde. I dag er han daglig leder i selskapet, som har 20 ansatte og kontorer på Kalbakken i Oslo. Kona Marthe Lunde jobber også i bedriften, og har ansvaret for markedsføring, kommunikasjon i sosiale medier og oppfølging av ansatte.
– Jens Petter og Kirsten gikk av med pensjon i 2018, så i dag eies og drives selskapet av Marthe og meg. Svigerfar blander seg ikke i driften, men ringer gjerne daglig for å sjekke hvordan det går, sier Lunde. Han synes aldri det var noe problem da han tidligere hadde sin egen svigerfar som sjef.
– Tvert imot, det har alltid vært veldig allright. Vi er gode kamerater og er sjelden uenige. Vi er mye sammen også på fritiden og på ferier, så det har egentlig bare vært positivt, forteller han.
Les også: Malerfirmaet Berge & Davidsen AS satser for fult på gulv
En god arbeidsplass for alle ansatte
Bo Lunde er stolt av bedriften som har klart seg som enkeltstående selskap i alle år, og tror noe av nøkkelen ligger i høy kvalitet og bevissthet rundt å skape en god arbeidsplass for alle ansatte.
– Vi har flat struktur med kort vei til beslutninger, og alle får være med å påvirke. Ansvar er ikke noe man får, det er noe man tar. Vi har evne til å fornye oss, med oppdaterte interne systemer og elektriske biler, en levende hjemmeside og synlighet i sosiale medier. Samtidig er vi stolte av å prise og utføre oppdragene våre korrekt, og da kan vi stå inne for resultatet i etterkant, sier Lunde.
At en lundefugl pryder bedriftens nettside og logo, skyldes ikke bare likhetstrekkene i navnet. På lik linje med den papegøyelignende trekkfuglen beskriver Bo Lunde bedriften som punktlig og fargerik.
– Lundefuglen er kjent for sin hardførhet og omstillingsevne. Det gjenspeiler seg i hvordan vi driver. Jens Petter Lunde har så lenge jeg har kjent ham alltid vært opptatt av lojalitet og seriøsitet, og av at malerfaget skal fremmes, og det fører vi videre, sier han.
Malermester Lunde er godkjent som lærebedrift og utdannet to lærlinger i fjor. I år søker de etter en eller to nye.
– I bransjen må vi jobbe sammen for å heve statusen på malerfaget. Det er viktig at vi tar ansvar for de som er under utdanning. Det er tross alt de som skal føre tradisjonene og faget videre, sier Bo Lunde.
Les også: Gjennom snart 150 år har Studsrud-slekta fostret malermestre
Mal Proff som hovedleverandør
Malermester Lunde opererer i det private og offentlige prosjektmarkedet, og i tillegg til egen fagkompetanse leier de inn ressurser ved behov og har flere samarbeidspartnere. Det gjør at de sjelden sier nei til store oppdrag.
– Vi kan påta oss hele restaureringsjobber, inklusiv mur og puss, takarbeid, elektroinstallasjon, rørleggerarbeid og bytte av vinduer. Det sikrer våre kunder det beste og mest holdbare resultatet, sier Bo Lunde, som har hatt Mal Proff som hovedleverandør av malingsprodukter i mange år. Kjernevirksomheten til selskapet er fasader, ofte inkludert nedbanking av puss og reetablering av originalmørtel og farger.
– Vi liker godt tradisjonelt malearbeid, og jobber sjelden med nybygg, sier Lunde.
På bildet: Renovering av fasader og tradisjonelt malearbeid er det JPL liker aller best.
Kundene bestiller igjen og igjen
Mange prestisjetunge renoveringsprosjekter av bygårder i Oslos kjente sentrumsgater har Malermester Lundes signatur, slik som Fellesverkstedet i Seilduksgata 29, Gimle terrasse 10 og Vitenskapsakademiet.
– Vi er veldig stolte av oppdragene våre, kanskje spesielt av Det Rivertzske kvartal på Sagene. Der har vi jobbet i mange år. Kvartalet er gullistet, så det er flere ting å ta hensyn til, sier Lunde.
Han trekker også frem Hotel Continental, der Malermester Lunde var med på rehabilitering og bygging av ny resepsjon og lobbybar.
– Det er en tillitserklæring når kundene bestiller av oss igjen og igjen. Det må bety at de mener vi gjør en god jobb, sier Lunde.
På bildet: Møterom hos Telegrafen i Kongens gate 21 i Oslo sentrum.
Utfordrende under pandemien
Selskapet har normalt en omsetning på om lag 40 millioner kroner, med et resultat på 5-7 prosent, men opplevde en liten nedgang i pandemiåret 2020.
– Vi ligger der vi skal, selv om fjoråret var utfordrende på grunn av korona, sier Lunde. Han forteller at de allerede i slutten av mars 2020 la en plan for hvordan de skulle møte unntakssituasjonen som ventet.
– Uten kunnskap om hvordan året skulle bli, landet vi allikevel på to hovedmål: vi skulle ikke permittere eller si opp noen, og vi skulle opprettholde den høye kvaliteten på alt vi leverte. Dette har vi klart å holde. Faktisk ansatte vi tre nye malere i fjor, sier Lunde, som tror det blir nok å gjøre for bransjen i årene som kommer.
– Det gjelder å opprettholde god kvalitet til riktig pris, og sammen styrke og støtte opp om malerfaget, sier han.
På bildet: Renovering av Telegrafen vinbar i Kongens gate 21 i Oslo sentrum.
Du kan lese om flere spennende prosjekter og historier fra bransjen i Proffmagasinet.