Taksitt – Forny taket med spesialmaling

Visste du at du kan få taket til å se nytt ut, uten å bytte takstein? Spar både penger, arbeidskraft og miljøet ved å vedlikeholde og male taket framfor å bytte det.

Et velstelt tak er med på å løfte husets helhetsinntrykk og øker verdien på huset. Maler du taket beskytter du taksteinen mot slitasje og gir det lengre levetid.

TakSitt er et enkelt produkt å bruke, og du kan gjøre hele malejobben selv. Tak skal beskytte hus, og må tåle ekstreme påkjen­n­inger gjennom flere år. Med Taksitt får taket en fornying på 1-2-3 uten å måtte bytte hele taket. 

Slik bruker du Taksitt 

Start med å vaske taket med høytrykksspyler og rent vann. For å oppnå et pent sluttresultat, er det viktig å være nøye med forarbeidet.

Tenk sikkerhet! Bruk fallsikringssele og sko med myke såler. Vann, sopp og alger gjør taket glatt, så planlegg dine bevegelser.

taksitt_vaske_tak.jpg

Les også: Mal Proff maskinservice - fokus på vedlikehold og service på malersprøyter

Grunning

Etter vask må du grunne taket med Taksitt - grunning for takstein eller Taksitt - grunning for metalltak. Med en god malersprøyte er grunning og maling gjort på en dag.

Rull eller sprøyte? Man kan fint påføre grunning og maling med rull og pensel på langskaft. Men ved å bruke en god malersprøyte, med lang slange og gjerne varmeslange og dyseforlenger, kan man male utvendige tak svært effektivt og presist. 

Metalltak bør helst males på litt kjølige eller overskyede dager for å unngå skjolder på grunn av for rask tørking. Skal du male takstein, bør du skifte ut skadet stein før du starter malejobben.

Grunning for takstein er overmalbar etter 4 timer, og grunning for metalltak er overmalbar etter 10 timer.

taksitt_grunning.jpg

Takmaling

Påfør malingen på samme måte som grunningen. Bruk gjerne en malesprøyte og påfør to lag. Taksitt - spesialmaling for utvendig tak er overmalbar etter 4 timer. 

Med takmaling kan du enkelt gi takstein og metalltak så mye som ti år lengre levetid. Etter en grundig vask og to strøk med spesialmaling har taket fått en ny overflate som beskytter mot algevekst og frostsprenging. Mange blir overrasket over hvor mye det utgjør for husets utseende.

taksitt_male.jpg

Beregnet levetid for et tak med sementtakstein er rundt 25 år. Å bytte tak er dyrt, men og forlenget levetid med 10 år representerer en betydelig besparing på vedlikeholdskostnadene. Det kreves ikke mye utstyr. Med høytrykkspyler og fallsikringssele er man langt på vei.

Les også: Nyhet fra Jotun: Silkematt fasade med Drygolin Color Expert

Vekslende vær tærer på taket

Milde vintre med temperaturer som veksler hyppig mellom pluss- og minusgrader er kritisk for takene våre, spesielt de med takstein. Fukt trenger inn i steinen i mildvær, og når temperaturen synker under null får vi frost og frostsprengning. Dette fordi vann og som fryser utvider seg.

Thor Ingar Røneid (Teknisk Sjef i Scanox AS) mener han har løsningen på problemet.

– Med TakSitt, vår akrylbaserte spesialmaling for tak, rehabiliterer vi takets overflate. Taksteinen får et beskyttende og vannavvisende lag som i stor grad hindrer at fukt trenger inn og fører til frostsprengning, forteller han. 

taksitt_produkter.jpg

Alger og mose forsterker problemet

Røneid er også opptatt av algevekst og mose.

– Biologisk mangfold er fint, men vi vil ikke ha det på takene våre. Alger trives når det blir fuktig, og med alger kommer mose som holder på fuktigheten. Da har du det gående, men TakSitt motvirker disse mekanismene. Den metter taksteinens porøse overflate, slik at alger og mose får dårligere vekstvilkår, legger han til. 

Det er enkelt å renovere taket med TakSitt, og resultatet blir best når grunnarbeidet gjøres ordentlig. TakSitt kan brukes på de fleste slags tak, betongtakstein, metall, takpapp og eternitt. Men bør ikke brukes på tegl eller glasert tegl. Du kan velge mellom fargene rødt og svart.

Tips! Du også kan male takrennene med TakSitt Grunning for Metall.

Produkter