Workhand arbeidshansker

For hvert par hansker selskapet produserer reddes én plastflaske fra havet, naturen eller fyllinga.

Med slagordet fra flaske til hanske produserer Workhand arbeidshansker av plastflasker hentet opp fra havet på Sri Lanka. Medeier og gründer, Tom Stokke, sier vi alle har et ansvar for å ta miljøbevisste valg – også når det kommer til arbeidshverdagen.

Flaskepost fra havet

100 millioner plastflasker brukes verden over hver dag. 1 million plastflasker selges hvert minutt. 80% av plastflaskene blir ikke gjenbrukt og ender opp som søppel, ofte i havet. Samtidig tar det over 500 år før en plastflaske brytes ned i naturen. Har du noen gang tenkt over det? Det har Tom Stokke. Som gründer og medeier av Workhand jobber han for å gjøre verden til et litt bedre sted å være. For hvert par hansker selskapet produserer reddes én plastflaske fra havet, naturen eller fyllinga. For som noen sier: Alle kan ikke redde verden. Men vi kan alle gjøre noe.

dry_fit_hanskerpsd.jpg

Begynnelsen på starten

For å forstå bakgrunnen for konseptet må vi 20 år tilbake i tid. Den selverklærte «hanskenerden» Tom Stokke gjør stor suksess med salg av sømløse hansker dyppet i gummi for gigantselskapet ATG. Workhand går så det suser, år etter år går alt på skinner. Men så, plutselig en dag, er det slutt. Som lyn fra klar himmel mister Tom avtalen med ATG. Workhand kommer i en kritisk situasjon med en betydelig nedgang i omsetning.

– Da forstod jeg at vi måtte tenke nytt. Vi i Norden har høy kunnskap, stor velferd, god HMS, gode arbeidsforhold, og vi er veldig opptatt av miljø. Jeg ville fortsette med produksjon av hansker, men ikke bare ville jeg lage hansker som passer til vårt nordiske klima, jeg måtte også finne et råmateriale som ga den høye kvaliteten jeg var ute etter, forteller Tom.

Les også: Pure Crafts hos Mal Proff - et bærekraftig tiltak som alle vil ta del i

I flere måneder jobbet Tom 20 timer hver eneste dag. I løpet av 2020 hadde han over 1000 overtidstimer på blokka, og én eneste fridag foruten jul. Familien var innforstått med at de kom lenger bak på prioriteringslista en god stund, men ga Tom sin fulle støtte. Alt arbeid var helt nødvendig om Tom skulle lykkes med å stable selskapet på bena igjen.

– Jeg var bare nødt til å gjøre dette. Som «gammel» idrettsmann, vet jeg at om man skal lykkes, så må andre ting, også familien, vike, sier Tom.

Stoppet av kystvakten

Utallige timer research, mailer og telefoner senere, satte Tom og kollega Nils Halvor seg på flyet til Sri Lanka. De to kollegene hadde fått et møte med Hayley Group, det største børsnoterte selskapet på Sri Lanka. Styreformannen i selskapet har fått flere priser for sitt lange arbeid og politiske engasjement for økonomisk vekst og bedring av de sosiale arbeidsforholdene på Sri Lanka. Å treffe ham og få hans tillit skulle vise seg å bli helt avgjørende for Tom.

– Det ville rett og slett ikke være mulig å få til denne produksjonen uten ham. For å produsere hanskene måtte vi kjøpe hundre helt spesielle robotstrikkemaskiner fra Japan, men da de ble stoppet av kystvakten i havnen i Colombo, hastet det med å få tak i flere. Hayley Group bestilte 40 nye maskiner med én gang og fikk dem sendt med fly. Det kostet 1 million kroner, forklarer Tom, som nå jobber med å få økt produksjonsvolumet betraktelig for å forsvare investeringen.

Det var også Hayley Group og deres tekstilforbindelser som gjorde at Workhand klarte å få garn fra EcoSpindels. Dette gir en stor miljøfordel i seg selv, fordi de produserer garn direkte fra flak uten å måtte knuse flak om til flis. Ifølge Tom er det kun to fabrikker i verden som gjør dette. Med Hayley Group og EcoSpindels på plass, lå alt til rette for å produsere de helt unike arbeidshanskene.

dryfit_arbeidshansker.jpg

1 plastflaske = 1 hanskepar

Bare i 2020 gjenbrukte Workhand 755 440 returflasker. Men hvordan er det egentlig mulig å gjøre plastflasker om til masseproduserte hansker på en smart, miljøvennlig måte?

– Alt plastavfall bli innsamlet på Sri Lanka. Dette sysselsetter ikke bare lokalbefolkningen, men det lokale innsamlingsarbeidet og produksjonen gir også mindre transportforurensning fra sjø- og luftfart, forteller Tom.

India er den nasjonen i verden med rasket befolkningsvekst. Med 1,4 milliarder mennesker havner veldig mye av deres søppel, spesielt plast og plastflasker, i havet og på strendene i Sri Lanka.

Les også: Tarkett AS og Mal Proff har signerte en landsdekkende ReStart-avtale for resirkulering

– Mesteparten av det vi kaster her i Norge blir brent til energi. Da er det mange som lurer på hvorfor vi skal ha en miljøvennlig hanske, den kastes jo ikke i naturen. Det er jo for så vidt sant, men vi tar ansvar og rydder flasker i havet, samtidig som vi gir befolkningen på Sri Lanka jobb. Da har vi gjort en stor og viktig jobb på veien, tilføyer Tom.

Plastflasker blir til arbeidshansker ved hjelp av rPET-garn. De automatiserte strikkemaskinene spinner rPET garn om til Smartfiber. Garnet brukes så til å strikke Dry-Fit hanskene. Eco Spindles på Sri Lanka er ett av to selskaper i verden som benytter denne unike teknologien. Ifølge Workhand gir en 500 ml plastflaske 17 gram rPET-garn i snitt, og 95% av vannet som brukes i produksjonen gjenbrukes i vannbehandlingen under vaskeprosessen av plastflaskene.

Sertifiseringer på plass

Dry-Fit emballasjen er FSC-godkjent, et merke som står for bærekraftig skogdrift. Emballasjen er kortreist og lages på Sri Lanka. Hanskene fra Workhand er helt fri for giftige substanser og gummibelegget i Dry-Fit/BIO hansken er 100 % nedbrytbart.

– Vi er skikkelig stolte av at vi har økosertifisering på produktene våre. Vi driver ikke med grønnvasking, alt foregår på Sri Lanka. Neste år kommer det også nye solpaneler på fabrikktaket, så vi jobber hele tiden med å ha et nøytralt fotavtrykk, sier Tom.

dryfit_hansker_4.jpg

«Sky is the limit»

Frem til nå har Workhand først og fremst fokusert på proffmarkedet, med ulike hansker til ulik bruk. Akkurat nå jobbes det med å utvikle hansker for kjemikalier og åpen flamme. I løpet av høsten vil det også komme vinterhansker laget fra garn av plastikkflasker med varmt og mykt garn på innsiden.

– Kundene våre er håndverkere, lagermedarbeidere, anlegg- og transportarbeidere, elektrikere og så videre. Olje- og gassnæringen er også et stort vekstpotensial hos oss. Vi jobber i et spennende marked, og er avhengig av samarbeid med aktører som Mal Proff og Farveringen. Et annet stort vekstområde er forbrukermarkedet, forteller Tom.

– Vi er veldig stolte av produktene våre og gleder oss til å ta fatt på 2022. For oss er dette bare begynnelsen, avslutter han.

Visste du at?

1 par Dry-Fit® hansker gjenbruker 1 plastflaske, som gir 54% mindre Co2 utslipp og 70% mindre energiforbruk?*

(*sammenlignet med bruk av jomfruplast)

Du kan lese om flere spennende prosjekter og historier fra bransjen i Proffmagasinet.

Logg innFavoritter
Bli kunde
KampanjeButikkerAktueltKompetanse