Malerentusiast Petter Vaaland brenner for malerfaget

Petter Vaaland håper bransjen kan stå sammen for å sikre høy kvalitet og rettferdig timepris. – Det er manko på fagfolk, ikke på oppdrag, sier Vaaland.

– Jeg har jobbet med maling hele mitt voksne liv, sier Petter Vaaland. Han er avdelingsleder for maling i Interiørfaghuset T. Lund, som holder til på Forus, midt mellom Stavanger og Sandnes.

Vaaland er utdannet maler og begynte som læregutt tilbake i 1979. Etter mer enn førti år i bransjen, er han fortsatt en stor entusiast for malerfaget.

– Jeg har fortsatt ikke gått lei. Du skaper noe vakkert sammen med andre, og setter farge på vegger og tak. Det er spennende både med rehabilitering og nye bygg, sier han.

interiorfaghuset.jpg

På bildet: Petter Vaaland ved Interiørfaghuset T. Lund på Forus.

Fusjonerte med Interiørfaghuset

Petter Vaaland startet selskapet Lund og Vaaland sammen med Torstein Lund i 1997. Vaaland hadde ansvaret for maling og Lund tok seg av gulv.

– Planen min var egentlig bare å ha en liten avdeling på Jæren, men Torstein sa at jeg enten måtte ta over hele maleravdelingen eller ingenting, så da lukket jeg øynene og gikk inn med hud og hår, sier Vaaland.

Les også: Gjennom snart 150 år har Studsrud-slekta fostret malermestre

Sammen drev de Lund og Vaaland i 20 år før bedriften fusjonerte med Interiørfaghuset i 2017. I dag går de under navnet Interiørfaghuset T. Lund og Petter Vaaland er fortsatt leder for maleravdelingen. Selskapet har seksti fast ansatte malere, og leier inn flere ved behov. Oppdragene de tar på seg er først og fremst nybygg, enten næringsbygg, leiligheter, rekkehus eller eneboliger.

Mangel på faglærte

– Sammen med gode samarbeidspartnere skal vi utføre malearbeid i mer enn 1200 nye enheter i tiden fremover, i tillegg til en del rehabilitering og oppdraget vårt på Universitetssykehuset i Stavanger. Nå for tiden er utfordringen å skaffe nok kompetente folk, sier Vaaland. Bedriften satser på lærlinger, både innen maler- og gulvleggerfaget.

– Lærlinger er enormt viktig for oss for å øke kompetansen i malerfaget og sikre at vi også får tilgang til malere i fremtiden. Per dags dato har vi et sterkt behov for flere fagarbeidere. Vi kan leie inn folk, men det er ikke så gunstig over tid. Det er lett å rulle over en vegg, men når du skal levere et sluttprodukt i en leilighet, må du ha fagkunnskapen. Vi er opptatt av at arbeidene vi gjør holder høy kvalitet, sier han.

interiorfaghuset_forus_2.jpg

Universitetssykehuset i Stavanger på kundelisten

Snart tar Interiørfaghuset T. Lund fatt på det store oppdraget med å male alle flater på nye Stavanger Universitetssykehus på Ullandhaug utenfor Stavanger sentrum. Byggingen er i gang og sykehuset skal stå ferdig tidligst høsten 2024.

– Jobben på sykehuset inkluderer både male- og gulvarbeid og har en verdi på om lag 120 millioner kroner. Alle innvendige flater på sykehuset skal sparkles og males, så vi har jobb de neste årene, sier Petter Vaaland, som ikke klager over mangel på oppdrag.

– Vi har et enormt luksusproblem, for det er så mye malejobb her i Stavangerområdet. Fremtiden ser lys ut, men det er en kamp om kronene og vi ønsker å få opp kvadratmeterprisen. Varekostnader og lønnskostnader stiger, så jeg håper bransjen kan jobbe sammen for bedre betingelser, sier han.

Les også: Ga lærlinger totalansvar for gigantisk hytteprosjekt

Interiørfaghuset T. Lund har hatt mye å gjøre også under pandemien og har ikke opplevd mange stengte byggeplasser.

– Vi er veldig heldige som har ansatte som passer på smittevernreglene og tar hensyn til hverandre, så vi har hatt drift hele tiden, sier Petter Vaaland.

interiorfaghuset_forus.jpg

Instagrampost ga uventet PR

– Vi trenger noen morsomme historier i et år der det har skjedd lite moro, sier Vaaland. Han forteller om da han tidligere i vår ble oppringt av lokalavisen Jærbladet som hadde fanget opp et bilde delt på den amerikanske sportssiden Bleacher Report Footballs egen instagramkonto, som har 8,8 millioner følgere. Bildet viste en illustrasjon av fotballspiller Erling Haaland som holder en eldre Bryne-drakt med malerfirmaet Lund og Vaalands gamle logo på ryggen.

Les også: Mal Proff setter Arendal på kartet – Åpner i to butikker

– Det ble en artig historie i Jærbladet og jeg spøkte med at nå ringer sikkert VG snart, og så gikk det ikke lang tid før jeg faktisk ble oppringt av både Dagbladet og TV2. Det resulterte i et innslag på TV2-Sporten i beste sendetid og en morsom artikkel i Dagbladet. Litt artig i disse kjedelige koronatider, sier Vaaland.

Du kan lese om flere spennende prosjekter og historier fra bransjen i Proffmagasinet.

Logg innFavoritter
Bli kunde
KampanjeButikkerAktueltKompetanse