Ga lærlinger totalansvar for gigantisk hytteprosjekt
Midt i skogen ved Spiraltoppen i Drammen bygges det en ny arkitektonisk perle av en hytte. Den store hytta, bedre kjent som den nye Stronghytta, bygges i stor grad på dugnad og frivillig innsats.
Malermester Buer var ikke sene om å tilby sin hjelp, og ga lærlingene sine full tillit og ansvar for alt av innvendig beisearbeid. Det skulle vise seg å bli et møysommelig, men svært vellykket prosjekt for alle parter.
Å rive eller restaurere
For å ta historien først: Stronghytta i Drammen, som opprinnelig ble bygd på slutten av 1800-tallet, er en velkjent og velbrukt hytte for både drammensere, liunger og den lille idrettsklubben Drammen Strong. Opp gjennom årene har hytta vært påbygget og ombygget i flere omganger, etter en lang og snørik vinter i 2018 raste deler av taket på grunn av råte i takbjelkene. Da satt idrettsklubben igjen med to valg: Å rive eller restaurere.
– Vi sto igjen med valget om å bruke veldig mye penger på et superfint tak og ny andre etasje, eller satse på noe helt annet. Valget falt på det siste, forteller John Eckhoff, nestleder i styret og hyttesjef for Drammen Strong.
For dagens og fremtidens generasjoner
Men til tross for begrenset tilgang på ressurser, var det å ikke bygge opp igjen hytta aldri et alternativ. Med en visjon å bygge «En bynær allbrukshytte – for alle», er nye Stronghytta universelt utformet med heis til andre etasje for bevegelseshemmede. I første etasje er det stue og kafeareal, kjøkken, toaletter og lager. I andre etasje blir det sengeplass til 30 personer, garderobe og badstue. Totalt er bruksarealet på cirka 250 kvadratmeter.
– Stronghytta har vært et kjært turmål i snart hundre år, og ikke minst har vaflene vi serverer på søndager vært en motivasjon for tur i skog og mark. Men behovene har endret seg opp gjennom årene, og nå bygger vi ei hytte for dagens og fremtidens generasjoner, sier hyttesjefen, som forsikrer at de fortsatt skal servere de aller beste vaflene.
Les også: Håndverksfirma sparer tusener på innkjøp av ny elvarebil
Et dugnadsprosjekt
Etter mye planlegging kunne endelig byggearbeidet starte våren 2020. Hytta er et dugnadsprosjekt og basert på mye frivillig innsats fra en rekke ivrige og frivillige ildsjeler med tilknytning til Drammen, Stronghytta og klubben. Selve hytta er tegnet av Anders Granli. Han bor i området og er, ifølge Eckhoff, «en engasjert mann, både hva gjelder arkitektur, byutvikling og Stronghytta».
– Granli har vært helt fantastisk og stiller ofte opp på dugnad, han har gode råd og innspill, og en nydelig estetisk og praktisk sans, sier Eckhoff.
Den nye hytta er bygget i massivtre med en synlig konstruksjon mot innerveggene. Det betyr at det er mye treflater som skulle behandles. Det er Eiker Husbygg v/Henrik Masch som er hovedentreprenør, mens Sverre Hannevold er utførende tømrer. For å få råd til byggingen var klubben avhengig av økonomisk støtte. Startskuddet fikk de av Sparebanken Øst og deres Spire-fond.
– De ga fantastiske 2,9 millioner kroner og da var vi sikre på at vi kunne realisere prosjektet, sier Eckhoff.
Og siden Stronghytta også blir klubbhuset til Drammen Strong, får de også spillemidler. I tillegg har de tatt opp noe lån. Men som det meste annet av byggeprosjekter, ble det langt større og dyrere enn planlagt.
– Selv om vi mangler litt for å komme helt i mål, opplever vi et fantastisk engasjement fra både næringslivet, stiftelser og lokalmiljøet som har bidratt både økonomisk og med tjenester. Øst-Riv rev hytta på dugnad, entreprenør KA Brevik har sponset deler av grunnarbeidene sammen med Franzefoss pukkverk, og Luxia gir lys, forteller Eckhoff.
Les også: Slik blir du bruker av Mal Proff-netthandel
Malermester Buer bidro med kjempejobb
En dag i juni i fjor ble Eckhoff kontaktet av Daniel Melstad, en lokalkjent drammensmann og en av eierne i Malermesterprogrammet. Han hadde vært på løpetur i marka og oppdaget arbeidet med Stronghytta. Umiddelbart slo det han at her kunne det være gode muligheter for jobb for lærlingene. Som tenkt, så gjort. Og slik gikk det til at Stronghytta stod på Malermester Buers oppdragsliste før juletider i fjor.
– Vi er opptatt av å gi noe tilbake til samfunnet, og har som mål å ha ett prosjekt i året hvor vi gir noe tilbake til de frivillige i byen vår. Vi vet jo at det er vanskelig å jobbe på dugnad, men den innsatsen som de frivillige har gjort på Stronghytta, er virkelig helt fantastisk, berømmer daglig leder hos Malermester Buer, Ingar Aasen.
Malermester Buer er i tillegg opptatt av å gi lærlingene sine gode prosjekter de kan lære noe av. Ifølge Aasen er det imidlertid ikke alltid like lett å finne prosjekter som passer. Arbeidet på Stronghytta derimot, skulle vise seg å bli helt perfekt.
– Vi har en klar visjon om at ingen lærlinger skal stryke, men da må de jo også få den opplæringen de trenger. Hele Stronghytta er jo bare treverk og alt av innvendig vegger skulle pusses og beises. Vi tenkte det ville være en kjempespennende jobb for lærlingene våre, hvor de kunne lære en hel masse, sier Aasen.
Jotun og Orkla House sponset Malermester Buer med beis, verktøy og slipemaskiner, og i november ble arbeidet påbegynt.
Les også: Mal Proff Maskinservice - med fokus på vedlikehold og service på malersprøyter
Astrid (20) fikk ansvaret
Per i dag har Malermester Buer ni lærlinger hvor tre av dem er jenter. En av dem, Astrid Lundgaard (20), fikk hovedansvaret for arbeidet med hytta. Hun har vært lærling hos Malermester Buer siden i fjor sommer og jobber nå for å ta fagbrev. Etter hvert vil hun bli malermester. På Stronghytta fikk hun og tre andre lærlinger prøve seg på flere ting de ikke hadde jobbet så mye med tidligere, og selv om prosjektet var både tidkrevende og omfattende, gikk de på med stor iver.
– Det er veldig morsomt at de vil teste oss ut med å gi oss slike prosjekter. Jeg har ikke jobbet særlig med pussemaskiner før, så det var helt nytt for meg. Jobben på Stronghytta var også noe helt annet enn hva vi har gjort tidligere, men å få ansvar for et så stort prosjekt, er veldig gøy, sier Lundgaard.
Alle innvendige vegger måtte vaskes, slipes og beises, og lærlingene måtte bruke god tid. Det ble en møysommelig jobb.
– Vi skulle bare beise én gang, så vi fikk bare den ene sjansen for å få det perfekt. Vi måtte bruke god tid på jobben, og for ikke å få noe skille i beisen, så kunne vi ikke stoppe å beise når vi først hadde startet. Alt måtte fullføres på en gang, forteller Lundgaard.
Og sjefen selv, Ingar Aasen, er mer enn godt fornøyd med innsatsen.
– Jeg tror de har lært enormt av hvor krevende det er og hvor nøye man må være på slike beisejobber. Men Astrid og gjengen gjennomførte med glans, helt uten feil. De sto på og gjorde en fantastisk jobb, skryter han.
– Og så tror jeg de hadde det ganske så fint på jobb, da vi hadde fokus på å gjøre det litt hyggelig for dem med grilling av pølser og burgere til lunsj, smiler han.
Les også: Signalbygget Powerhouse Telemark - Utfordrende malejobb i uvante vinkler
Unik mulighet for lærlinger
Også hyttesjef John Eckhoff er strålende fornøyd med hjelpen. Han sier Malermester Buers innsats for Stronghytta har vært helt uvurderlig.
– Den jobben var enormt mye mer omfattende enn vi visste, og sant å si så tror jeg nesten den ble større enn de så for seg også. Men jeg er bare så sykt imponert over Malermester Buer på alle måter, sier Eckhoff, før han avslutter:
– Det samfunnsansvaret de har tatt er et eksempel til etterfølgelse. De tar inn en rekke lærlinger, som av åpenbare grunner er viktig for samfunnet. Lærlingene har fått en unik mulighet til å tilegne seg kunnskap uten å måtte stresse for en «vanlig» kunde. Samtidig har de støttet frivillig arbeid i en klubb som ikke hadde hatt krefter til å gå på denne jobben. Og hadde vi prøvd, ville det garantert ikke blitt like bra. Det andre jeg vil trekke frem er de fine folka. Jeg har vært borti mange håndverkere i mitt liv, og det har vært både opp- og nedturer. Med Malermester Buer har jeg møtt noen av de mest profesjonelle, positive og løsningsorienterte menneskene jeg har vært borti. Ingenting var noe problem. De var alltid hyggelige, glade og tydelige. Drammen Strong og alle vi som er glade i Stronghytta er utrolig takknemlige!
Les også: Ilias Ntiso legger både sjel og stolthet i arbeidet
Fakta Stronghytta
- Den gamle hytta ble bygd på slutten av 1800-tallet og ble overtatt av klubben Drammen Strong i 1937.
- Stronghytta ligger i skogen ved Spiralen i Drammen. Hytta har vært en møteplass for turglade mennesker i generasjoner, og er spesielt kjent for de gode vaflene sine.
- Den nye hytta er tegnet av Anders Granli.
- Hytta er et dugnadsprosjekt og basert på mye frivillig innsats. Malermester Buer i Drammen har bidratt med innvendig behandling og beis av alle treveggene – helt gratis.
- Den nye Stronghytta skal etter planen ha offisiell åpning i juni i år.
Du kan lese om flere spennende prosjekter i Proffmagasinet.