Fra labforsøk til ferdig maling

Det tok fem år fra idé til ferdig produkt da Jotuns nye JOTAPROFF Prima Air 05 ble utviklet.

– Omfattende testing er helt essensielt for at sluttresultatet skal bli en innovativ maling som forenkler hverdagen til håndverkerne, sier malermester Svein Nedberg Hansen i Jotun.

– Det er klart det er stas når produktet blir så godt tatt imot, forteller Svein Nedberg Hansen, han er malermest- er og avdelingsleder på Jotuns malerverksted.

Populært produkt til proffen

Malingen han snakker om er Jotuns nylanserte JOTAPROFF Prima Air 05. En inneklimasertifisert maling for vegg spesialutviklet for proffmarkedet.

– Denne malingen har svært gode påføringsegenskaper og gir et pent sluttresultat, samtidig er den slitesterkt og nærmest luktfri, sier Hansen.

JOTAPROFF Prima Air 05 ble lansert i januar 2023 og har allerede solgt godt i sine første måneder i butikkhyllene.

– Vi har fått en pangstart og tilbakemeldingene fra kundene er veldig gode, forteller han.

Jotuns JOTAPROFF Prima Air 05-1.png

Les også: Nyhet! Drygolin Nordic Extreme Supermatt

Fra idé til ferdig maling

På Jotuns avdeling for forskning og utvikling i Sandefjord jobber om lag 280 ansatte med utvikling av nye produkter. De utvikler interiør- og eksteriørmalinger, i tillegg til maling for skip, offshore og annen industri.

– En ny maling starter som regel med en idé til et nytt produkt eller et ønske om å forbedre et produkt. Denne gangen ønsket vi å forbedre en del egenskaper til et allerede populært produkt, forteller Siri Gilde Flenstad. Hun er senioringeniør og jobber med utvikling av Jotuns interiørmalinger for det skandinaviske markedet.

Utviklingen av JOTAPROFF Prima Air 05 begynte på Jotuns testlaboratoium, der Flenstad eksperimenterte med ulike typer bindemiddel fra forskjellige leverandører.

– Vi endte faktisk opp med å få spesiallaget et bindemiddel for dette produktet, forteller hun.

Når prototypene av produktet er laget, gjennomføres det flere storskala tester og Flenstad samarbeider tett med malermester Hansen for å finne de optimale sammensetningene, før de lander på den beste kombina- sjonen.

– I et proffprodukt er påføringsegenskapene avgjørende. Malingen må være enkel å rulle ut og tørke raskt. I tillegg er inneklima og arbeidsmiljø viktig, derfor har denne malingen lite emisjon allerede ved påføring. Produktet avgir ikke skadelige gasser til inneklimaet hverken under påføring eller under tørk av malingen. Malingen har også svært lite lukt og er på den måten veldig behagelig å jobbe med, sier Flenstad.

Eget testforum

– Siri kommer med første utgave av produktet, og så tester jeg det og gir en tilbakemelding, før hun igjen justerer malingen. Og sånn fortsetter vi til jeg har godkjent egenskapene for påføring og utseende, forteller Hansen.

Når han er fornøyd med produktet sendes det videre til Jotuns Testforum som består av åtte malere fordelt over hele Norge som tester ut nye produkter for Jotun og gir sine ærlige tilbakemeldinger.

– De tester produktet i et reelt prosjekt på byggeplass, slik at det brukes i sitt rette element.

Til sammen går vi mange runder før vi er helt fornøyde, og denne prosessen følger vi for alle nye produkter. Det blir mye testing og det er en viktig del av produktutviklingen, sier malermesteren.

Han opplever at de fleste malere er nysgjerrige på nye malinger, men samtidig er det viktig at de er trygge på at produktet fungerer i en travel hverdag.

Les også: Jotun lanserer ny og forbedret rullesparkel

Viktige påføringsegenskaper

– Malere går etter produkter som er gode å påføre, lette å fordele og lette rulle på veggen.

Det er det som forenkler hverdagen vår og som også gir et fint utseende til slutt. Påføringsevne har mye å si for hvor sliten du blir når jobben er gjort, og med JOTAPROFF Prima Air 05 orker du fortsatt en tur innom treningsstudio etter jobb, for den er så lett å påføre på veggen, sier Hansen.

Den nye proffmalingen er også luktsvak, som gjør at den ikke svir i øynene når den påføres. Det gjør også at jobben kan gjennomføres i offentlige miljøer uten at den normale aktiviteten må settes på pause.

– Vi ønsker å komme med nyheter som bidrar til å drive markedet videre. Det er viktig for oss å ligge i forkant av regelverket, samt å være langt fremme når det gjelder innovasjon. Dette er godt forankret i Jotun, sier Siri Gilde Flenstad, som legger til at det forventes mer av en maling i dag enn for noen år tilbake.

– Den skal være vakker på veggen, men samtidig enkel å påføre og lett å rengjøre i forbindelse med overlevering. Jotuns JOTAPROFF Prima Air 05 er alt dette og det betyr mye for effektiviteten på byggeplassen og er med på å øke fremdriften til prosjektet, sier Flenstad.

Dette er JOTUN JOTAPROFF PRIMA AIR 05:

  • Matt, varig finish.

  • Minimal lukt.

  • Inneklimasertifisert.

  • Svært gode påføringsegenskaper.

  • Godt dekk.

  • Til slette vegger.

  • Overmalbar etter to timer.

  • Leveres i baser og i hvite ferdigfarger: Jotun 1453 Bomull, Jotun 1001 Egghvit og Jotun 9918 Klassisk hvit

    Jotun JOTAPROFF Prima Air 05 selges i alle Mal Proff-butikker.